Milloin höyryttely alkoi?

Ajatus höyryttämisestä tupakoinnin korvikkeena syntyi yli 90 vuotta sitten New Yorkissa, mutta vasta paljon myöhemmin siitä kehittyi todellinen vaihtoehto tupakoinnille.

1927: Joseph Robinson

Ensimmäiset siemenet höyryttelylle kylvi vuonna 1927 amerikkalainen Joseph Robinson. Hän jätti patentin laitteelle, jota hän kutsui “mekaaniseksi butaanisytytyshöyrystimeksi”. Hänen patenttinsa hyväksyttiin kolme vuotta myöhemmin, mutta Robinson ei koskaan tuonut sitä markkinoille, jättäen konseptin salaiseksi muutamaksi vuosikymmeneksi.

Patenttikuva Robinsonin höyrystimestä.

1963: Herbert A. Gilbert

Yli 30 vuotta Robinsonin keksinnön jälkeen Herbert A. Gilbert astui kuvioihin ja pyrki jalostamaan idean käyttökelpoiseksi laitteeksi. Käyttämällä vuonna 1963 saatavilla olevaa teknologiaa hän
loi savukkeille vaihtoehdon ilman palamista.

Ainoa ongelma hänen luomuksessaan oli, että se ei vain ollut tarpeeksi muodikasta tuohon aikaan, että olisi ottanut tuulta alleen. Mutta koska samaa perusteknologiaa käytetään nykypäivän höyrylaitteissa, hän jätti hyvin merkittävän jäljen höyryttelyn historiaan.

Patenttikuva Gilbertin höyrystimestä.

1980: Phil Ray

Pari vuosikymmentä myöhemmin Phil Ray työskenteli yhdessä Normal Jacobson -nimisen miehen kanssa kaupallistaakseen e-savukkeiden käsitteen.

He tuottivat jotain vallankumouksellista: tapa hengittää nikotiinia ilman palamista. Laite alkoi myös näyttää enemmän savukkeelta, vaikka se itse asiassa oli nikotiinilla liotettua paperia ja toimi täysin ilman palamista.

Idea itsessään ei edelleenkään tehnyt maailmanvalloitusta, mutta sana “höyryttely” laitettiin maailmankartalle.

2001: Hon Lik

Kiinalainen farmaseutti Hon Lik muutti tupakointinsa keksinnöksi, kun hänen isänsä kuoli keuhkosyöpään.

Ensin hän kokeili erilaisia​​ nesteitä, joka parhaiten toisi tupakansavun hengittämisen tunteen – ja hän löysikin sellaisen: propyleeniglykoli yhdessä kasvisglyseriinin kanssa tuotti parhaan tuloksen. Hänen tekemänsä yhdistelmä on edelleen yksi tärkeimmistä e-nesteen ainesosista tähän päivään asti.

Yksi asia, joka Likillä oli puolellaan, oli tekniikan kehitys. Toisin kuin edeltäjillään, hänellä oli käytettävissään nykyaikaiset litiumakut, joiden avulla hänen sähköiset tupakansa pystyivät toimia tunteja yhdellä latauksella.

Niinpä hän laittoi pienen litiumakun putkeen höyrystämään nestemäisen nikotiiniliuoksen ja auttoi näin muovaamaan nykyisinkin tunnetun e-savukkeen.

Likin keksimä laite tuli Kiinassa kauppojen hyllyille vuonna 2004. Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoille ne tulivat vuosina 2006 ja 2007.

Ja loppu on historiaa…