MODAAMINEN

Ensimmäiset e-savukkeet olivat lähes yksinomaan tupakankaltaisia. Yleensä nämä varhaiset mallit olivat heikkolaatuisia ja niiden suurin potentiaali oli lähinnä kiinnostuksen herättäminen ja konseptin todistaminen toimivaksi. Lyhyt akunkesto, pieni höyryntuotto ja rehottavat viat estivät ensimmäisen polven e-savukkeiden maailmanvalloituksen. Suurin osa laitteista ja e-nesteistä valmistettiin Kiinassa ja kivijalkakauppoja ei ollut vielä olemassa. Koska sähkösavukkeet olivat niin heikkolaatuisia ja huonosti saatavilla, kestäisi vielä useita vuosia, ennen kuin sähkötupakka löisi itsensä läpi.

Jotkut sähkötupakan käyttäjät eivät olleet tyytyväisiä varhaisiin tupakanmallisiin laitteisiin ja uskoivat pystyvänsä tekemään parempia itse. Sähkösavuke itsessään on melko yksinkertainen elektroninen laite, joka on mahdollista valmistaa myös itse. Siinä on yksinkertaisimmillaan virtalähde, vastus ja kytkin. Parantaakseen akun kestoa alettiin muuttaa taskulamppuja ”modeiksi”. Taskulampuissa oli samankaltainen akku kuin varhaisissa e-savukkeissa ja kytkinkin oli jo mukana valmiiksi. Ainoa mitä piti tehdä oli vaihtaa polttimon tilalle kierre, joka olisi yhteensopiva höyrystimen kanssa. Lopputuloksena oli “modi”, jota sähkötupakkateollisuus käyttää edelleen kuvaamaan suurinta osaa sähkötupakan virtalähteistä. Nämä varhaiset taskulamppumodit käyttivät akkua, jolla oli sama kemiallinen tekniikka kuin varhaisilla tupakankaltaisilla akuilla, mutta niiden käyttöikä saattoi olla jopa 10-kertainen verrattuna ensimmäisen sukupolven laitteisiin. Lisäksi nämä akut olivat helposti saatavilla.

Lopulta höyryttelijät alkoivat muuttua vieläkin luovemmiksi. Koska sähkösavukkeet olivat suhteellisen yksinkertaisia, pystyttiin tekemään modi melkein mistä tahansa. Ihmiset alkoivat käyttää projekti- ja akkukoteloita ja jopa kokeilla potentiometreillä muutettavan jännitteen käyttöä modeissa.

Samoihin aikoihin ensimmäiset sähkösavukekaupat alkoivat avautua verkossa. Monet myivät omia mukautettuja modejaan verkossa. Amerikan sähkötupakkamarkkinoiden alkaessa kehittyä myös höyrylaitteiden valikoima ja laatu alkoi parantua ja innovaatioita syntyi kiihtyvällä tahdilla. Myöhemmin modeihin kehitettiin reguloituja piirejä, joilla pystyi kontrolloimaan höyryn määrää laitteen tuottamia watteja säätämällä. Siinä oltiin jo melko lähellä nykyäänkin kivijalkaliikkeissä myytäviä sarjatuotettuja box-modeja. Tuolloin kuitenkin nämä laitteet olivat vielä pienissä sarjoissa tuotettuja yksityisten modaajien valmistamia tuotteita, joiden hinnat olivat useita satoja euroja. Kun tuo kehitys huomattiin Kiinassa niin maailmalle alkoi putkahdella kopioita noista laitteista huomattavasti pienemmällä hinnalla. Pian sen jälkeen Kiinassa alkoivat yritykset tuottamaan myös ihan itsesuunnittelemiaan laitteita ja ne valloittivatkin markkinat. Halpoja ja kokoajan tehokkaampia laitteita alkoi tulla markkinoille kiihtyvällä tahdilla. Perusidea on edelleen laitteissa sama, mutta laitteet itsessään ovat kehittyneet huimin harppauksin. Nykyisin valtaosa kivijalkaliikkeissä myytävistä laitteista on edullista massatuotettua tavaraa. Joitakin pienempiä valmistajia ja yksityisiä modaajia on kuitenkin vielä markkinoilla.