Tällä kertaa puhutaan hiukan akkujen latauksesta ulkoisella laturilla.

18650- ja 21700-akkuja käytettäessä on järkevää ladata akut aina erillisellä laturilla, koska silloin akku pysyy hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään ja lataus on myös nopeampaa kuin suoraan modilla ladatessa. Erityisen tärkeää tämä on useammalla akulla varustetuissa modeissa.

Otetaan muutama esimerkki latausnopeudesta käyttäen esimerkkinä LG:n HG2-kennoa, joka on kapasiteetiltaan 3000 mah.

Peruslaturi Nitecore i2 lataa kahta akkua 0,5 A virralla ja yhtä akkua 1 A virralla, joten kahden akun lataus tyhjästä täyteen kestää 6 tuntia ja jos latauksessa on vain yksi akku, niin silloin lataus kestää 3 tuntia.

Pikalaturi Xtar X2 lataa kahta akkua joko 0,5 A tai 1 A virralla tai yhtä akkua 2 A virralla. Silloin kahden akun lataus kestää valinnan mukaan 6 tai 3 tuntia tai yksi akku latautuu jopa 1,5 tunnissa.

Vielä nopeampikin kaksipaikkainen laturi löytyy, nimittäin Xtar SV2 -laturi lataa molempia paikkoja 2 A virralla, joten kahden akun lataus valmistuu puolessatoista tunnissa.

Latureita löytyy myös neljä-, kuusi- ja kahdeksanpaikkaisina. Niissä yleisesti latausvirta on hiukan pienempi johtuen siitä, että on useampi latauspaikka joihin työnnetään virtaa. Niissäkin latausvirta on isompi, jos lataa vähemmän akkuja kerralla. Nopeimmat niistäkin pystyvät lataamaan kahta akkua 2 A virralla.

Tällä asialla on myös kääntöpuoli: mitä nopeampaa akkuja lataa, niin sitä enemmän akun käyttöikä lyhenee. Eli jos ei ole kiire, niin laturissa kannattaa käyttää pienintä latausvirtaa mikä laitteesta löytyy. Laturissa lataaminen kuitenkin on akkujen eliniän kannalta järkevin valinta. Kun akut on ladattu laadukkaassa laturissa, niin ne ovat varmasti oikeassa jännitteessä ja akkujen elinikä pysyy hyvänä. Modilla latauksessa on aina riski sille, että katkaiseeko elektroniikka latauksen juuri oikeassa kohdassa ja jos laitteessa on useampi akku, niin toinen epävarma seikka on se, että ovatko akut latautuneet samaan jännitteeseen. Jos akkujen jännite eroaa toisistaan, niin se vaikuttaa radikaalisti laitteen akunkestoon.

Esimerkeissä käytetyt laturit ovat hinnoiltaan 20,90€ – 36,90€ joten ne ovat suhteellisen halpa sijoitus verrattuna siihen, että joutuu jatkuvasti hankkimaan uusia akkuja. Esimerkin HG2-akku maksaa 10,90€/kpl, joten montaa kertaa ei tarvitse akkuja uusia, kun laturi on hintansa haukkunut.