Aiemmin kesäkuussa 2022 uutisoitiin, että sähkösavukevalmistaja Juul on asetettu myyntikieltoon kotimaassaan Yhdysvalloissa.

Juul voi jatkaa sähkösavukkeidensa myyntiä ainakin toistaiseksi sen jälkeen, kun liittovaltion vetoomustuomioistuin esti väliaikaisesti hallituksen kiellon.

Juul teki kiireellisen vetoomuksen ja vaati väliaikaista keskeytystä täytäntöönpanosta, koska se valittaa myyntikiellosta.

Sähkösavukkeiden valmistaja oli pyytänyt tuomioistuinta keskeyttämään elintarvike- ja lääkeviraston ”poikkeuksellisen ja laittoman toimenpiteen”, joka olisi vaatinut sen välittömästi lopettamaan liiketoimintansa.

FDA ilmoitti, että Juulin on lopetettava höyrystyslaitteen ja sen tupakan ja mentolin makuisten patruunoiden myynti.

FDA määrää Juulin vetämään kaikki höyrystystuotteensa Yhdysvaltain markkinoilta. Toimenpide oli osa viraston laajaa pyrkimystä tuoda tieteellistä tarkastelua useiden miljardien dollarien e-savuketeollisuuteen vuosien sääntelyviivästysten jälkeen.

Markkinoilla pysyäkseen yritysten on osoitettava, että heidän sähkösavukkeensa hyödyttävät kansanterveyttä. Käytännössä tämä tarkoittaa sen osoittamista, että niitä käyttävät aikuiset tupakoitsijat todennäköisesti lopettavat tai vähentävät tupakointiaan, kun taas teini-ikäiset eivät todennäköisesti jää koukkuun sähkötupakkaan.

FDA sanoi, että Juulin hakemus jätti sääntelyviranomaisille merkittäviä kysymyksiä, eikä se sisältänyt tarpeeksi tietoa mahdollisten terveysriskien arvioimiseksi. Juul sanoi toimittaneensa riittävästi tietoa kaikkien esiin tuotujen ongelmien ratkaisemiseksi.

Yhdysvaltain Columbian piirin vetoomustuomioistuimen kolmen tuomarin paneeli hyväksyi Juulin pyynnön lykkäyksestä, kunnes tuomioistuin tutkii tapausta.

Vaikka Juul on edelleen myydyin sähkösavuke, sen osuus Yhdysvaltain sähkösavukkeiden markkinoista on pudonnut noin puoleen. Yritystä syytettiin laajalti alaikäisten sähkötupakoinnin lisääntymisestä muutama vuosi sitten, mutta äskettäinen liittovaltion tutkimus osoitti teini-ikäisten sähkötupakoinnin laskeneen ja heidän siirtyneen pois Juulin tuotteista.

Laitteet lämmittävät nikotiiniliuoksen sisäänhengitetyksi höyryksi vähentäen monia myrkyllisiä kemikaaleja, joita syntyy tupakan polttamisesta.

Yhtiö kertoi tuomioistuimessa jättäneensä 125 000 -sivuisen hakemuksen FDA:lle lähes kaksi vuotta sitten. Sen mukaan hakemus sisälsi useita tutkimuksia Juulin käyttäjien terveysriskien arvioimiseksi.

Juul sanoi, että FDA ei voi väittää, että oli ”kriittinen ja kiireellinen yleinen etu” poistaa sen tuotteet välittömästi markkinoilta, kun virasto salli niiden myynnin kuitenkin hakemuksen käsittelyn aikana.

Yritys huomautti, että FDA hylkäsi sen hakemuksen samalla kun se hyväksyi kilpailijoiden toimittamat samankaltaiset tuotteet.

FDA on hyväksynyt sähkösavukkeita esimerkiksi R.J. Reynoldsilta ja Logicilta, mutta hylkäävät monien muiden hakemukset.

Vuonna 2019 Juulia painostettiin lopettamaan kaiken mainonnan ja poistamaan sen hedelmä- ja jälkiruokamaut sen jälkeen, kun niistä tuli suosittuja yläkoululaisten ja lukiolaisten keskuudessa. Seuraavana vuonna FDA rajoitti maut pienissä höyrystyslaitteissa vain tupakkaan ja mentoliin.

Lähde: https://www.npr.org/2022/06/24/1107605984/juul-fda-vaping-e-cigarettes?t=1656490287875