Uusille höyryttelijöille yksi tärkeimmistä asioista on uuden höyrystimen käyttöön valmistelu. Jos vastusta ei ole esikostutettu kunnolla, ensimmäiset höyryt voivat mahdollisesti polttaa uuden vastuksen ja tuottaa epämiellyttävän kokemuksen. Lisäksi vastus on todennäköisesti pilalla ja vaatii vaihtamista.

Miksi vastukset on kostutettava?
Vastus on korkean lämpötilan metallielementti, joka on suorassa kosketuksessa puuvillan kanssa. Ymmärtääkseen tämän on hyvä tietää tarkalleen, mikä on vastus.

Vastus on sylinterimäinen kappale, joka sisältää vastuslangan ja yleensä puuvillaa imumateriaalina yhdessä paketissa. Itse vastuslanka on valmistettu metallista. Yleisin käytetty metallityyppi on Kanthal. Myös muita metalleja, kuten ruostumatonta terästä tai nikkeliä käytetään vastuslankana. Vastus itsessään muistuttaa kelattua jousta. Kun höyryttelet, sähkövirta kulkee langan läpi aiheuttaen sen kuumenemisen. Vastuksen kuumuus höyrystää e-nestettä höyryn muodostamiseksi. Jos pumpuli vastuksen ympärillä on kuiva, kuumuus polttaa puuvillan vastuksen ympäriltä ja aiheuttaa palaneen maun.

Vastuslankaa ympäröi imumateriaali, joka on yleensä valmistettu luomupuuvillasta, vaikka myös muita kuituja, kuten bambua, voidaan käyttää. Vastus ja puuvilla ovat suorassa kosketuksessa, joten jos imumateriaali on kuiva ja vastusta lämmitetään, puuvilla palaa. Palamisen välttämiseksi puuvillan tulee olla kostea, kun vastusta kuumennetaan.

Kun käytät vastuksia, noudata aina valmistajan suosittelemia tehoasetuksia. Suositellun tehon ylitys johtaa vastuksen ylikuumenemiseen ja palamiseen. Kun otat uuden vastuksen käyttöön, laita muutama tippa e-nestettä vastuksen yläaukon läpi suoraan imumateriaaliin. Laita sitten muutamia tippoja e-nestettä vastuksen sivussa oleviin e-nestereikiin. Kun olet tehnyt tämän, laita vastus paikoilleen ja täytä säiliö e-nesteellä. Odota täyttämisen jälkeen vähintään 10 minuuttia ennen kuin aloitat höyrystämisen.

Kymmenen minuutin odottaminen kannattaa. Joidenkin vastusvalmistajien käyttöoppaat suosittelevat odottamaan viisi minuuttia. Me suosittelemme kuitenkin odottamaan 10 minuuttia ihan varmuuden vuoksi. Joskus imumateriaali voi olla tiheää ja vaatia lisäaikaa kostuakseen kunnolla. Muutaman minuutin odottaminen ennen ensimmäistä höyryä auttaa varmistamaan, että vastus on täysin kostunut ja käyttövalmis.

Kun vastus on kostutettu ja valmis käyttöön, siirrymme siihen, kuinka vastus ajetaan sisään. Ajattele uuden vastuksen sisäänajoa samanlaisena kuin auton lämmittämistä kylmänä talviaamuna. Pikkuhiljaa tehoa nostamalla saadaan selkeää hyötyä vastuksen käyttöikään. Eli lyhyesti: Kun aloitat höyryttämisen uudella vastuksella, aseta teho pienimmälle suositellulle asetukselle ja käytä tätä asetusta jonkin aikaa. Tehoa voidaan lisätä pikkuhiljaa höyryjen oton välissä, kunnes asetus tuntuu sopivalta. Muista kuitenkin aina noudattaa valmistajan ohjearvoja.

Vastuksen huolellinen kostuttaminen ja hitaasti sisäänajaminen auttaa monessa asiassa. Ensinnäkin puuvilla on kostutettu palavan maun välttämiseksi ja vastuksen hajoamisen estämiseksi. Samalla myös vastuksen käyttöikä pidentyy. Vastuksen elinkaareen vaikuttaa se, kuinka paljon käytät sitä ja millä teholla.

Yhteenveto ja vinkit:

Muutaman minuutin käyttäminen vastuksen kostuttamiseen ja sisäänajamiseen johtaa parempiin höyryihin ja pidempään vastuksen käyttöikään. Noudata yllä kuvattuja vaiheita saadaksesi parhaat tulokset.

Uusille höyryäjille tässä on muutama lisävinkki vastuksien käyttöön:

Kuinka kauan vastukset kestävät? – Vastuksen käyttöikä voi vaihdella. Ketjussa höyryäminen kuluttaa vastuksen nopeammin kuin ajoittainen höyryttely. Myös teho vaikuttaa vastuksen käyttöikään. Esimerkiksi yli 100 watin tai korkeammalla teholla höyryttely voi saada vastuksen käyttöiän loppuun kahdessa päivässä. Vastuksen keskimääräinen käyttöikä on kuitenkin noin 1-2 viikkoa.

Milloin vastus pitää vaihtaa? – Kun höyryntuotanto ja maku selvästi vähenevät, tai kun havaitaan palava maku jatkuvasti, on aika vaihtaa vastusta.