Jos laitteesi käyttää erillistä 18650-akkua, onko turvallisempaa ladata ne laitteessa, vai ladata ulkoisella laturilla?

Kuinka sinun tulisi ladata akut? Se on oikeastaan ​​erittäin tärkeä kysymys, kun aloitat höyryämisen – akkuturvallisuus on ensimmäinen asia, joka kaikkien höyryäjien tulisi oppia. Se tulee entistä tärkeämmäksi, kun siirryt tehokkaampiin laitteisiin.

Aloituslaitteet:
Monissa aloituslaitteissa on vain yksi vaihtoehto – sisäinen lataus Micro USB -kaapelilla. Aloituslaitteet pääosin sisältävät sisäisen litiumioniakun, joka on ladattava laitteessa.

Kaikissa näissä laitteissa on sisäiset turvamekanismit, jotka estävät akkuja kohtaamasta ongelmia lataamisen aikana. Koska niiden käyttäminen vaatii vähemmän tehoa, niin niissä pystytään käyttämään pienempiä akkuja pitkän latauksen ylläpitämiseksi. Latauksen aikana pienempi sisäinen akku ja pienempi latausnopeus Micro USB -kaapelilla auttavat pitämään laitteen viileänä ja turvallisena.

Nämä laitteet latautuvat yleensä noin 500 mA:lla (0,5 A) tunnissa. Esimerkiksi 650 mAh:n akku latautuu siten reilussa tunnissa. 1000mAh akku latautuu kahdessa tunnissa. Käytettävästä verkkolaitteesta, kaapelista ja laitteesta riippuen ne voidaan joissain tapauksissa ladata 1 A:lla tai jopa 2 A:lla.

Laitteet, joissa on irrotettavat akut:
Kun puhumme ”irroitettavista akuista”, tarkoitamme tyypillisesti kaikkia laitteita, jotka käyttävät 18650-akkua, 20700-akkua tai 21700-akkua, jotka ovat irrotettavissa laitteesta. Näihin laitteisiin menee yhdestä jopa neljään akkua. Akkuihin pääsee käsiksi joko avattavan luukun tai laitteen kyljen kautta. Näissä laitteissa on huomioitava akkujen oikea järjestys ja napaisuus (+/-). Kuten aloituspaketeissa käytettävät sisäiset akut, myös nämä ovat yleensä litiumioniakkuja (Li-ion).

Vuoden 2015 loppupuolelle asti usb-johdolla ei voitu ladata laitteita, joissa oli useampi irroitettava akku. Tämä muuttui, kun alettiin julkaista laitteita, joissa on sisäinen balansoitu lataus, mikä tarkoittaa sitä, että molemmat 18650-akut latautuvat tasaisesti, kun niitä ladataan micro-USB-kaapelilla. Se on suhteellisen turvallista, mutta silti turvallisempaa on ladata ulkoisesti akut erillisellä laturilla.

Moniakkuisen laitteen sisäisellä latauksella on ulkoiseen laturiin verrattuna joitain merkittäviä eroja. Nopeus on yksi suurimmista eroista. Kahden 18650-akun modissa, jossa on esim. kaksi Samsung 25R -akkua, akkujen kapasiteetti on yhteensä 5000 mAh. Jos lataat sisäisesti suoraan modissa, parhaimmillaan 2 A:lla kestää teoriassa kaksi ja puoli tuntia. Koska verkkolaitteiden on kuitenkin kompensoitava useiden akkujen lataaminen samanaikaisesti, matematiikka voi muuttua hieman sekavaksi. Kaksiakkuinen laite latautuu todellisuudessa ainoastaan 1,07 A.lla. Eli akkujen lataus kestää 5 tuntia tyhjästä täyteen.

Akkujen irrottaminen laitteesta ja lataaminen ulkoisessa laturissa antaa merkittävän edun latausnopeuden suhteen. Esimerkiksi nelipaikkaisessa Efest LUC V4: ssä käytettävissä oleva enimmäisvirta on 4 A, ja tämä on jaettu niin monen akun kesken kuin haluat ladata. Neljää akkua voidaan ladata 1 A:lla tai kahta akkua 2 A:lla. Se on kaksi kertaa nopeammin kuin suoraan laitteessa.

Lataus menee erikseen jokaiseen ulkoisen laturin latauspaikkaan, ja kunkin akun tiedot luetaan erikseen. Siksi on selvää, että ulkoiseen laturilla akut latautuvat paljon todennäköisemmin yhtä täyteen ja samalla nopeudella.

 

Esimerkkikuva ulkoisen laturin ja USB-latauspiirin eroista.

 

Koska latureilla on vain yksi tehtävä eli akkujen lataus, on melkein koko laitteen sisäinen elektroniikka käytännössä yksi iso latauspiiri, kun taas modeilla on useampi työtehtävä, ja lataaminen on vain yksi niistä. Siksi niiden latauspiiri on huomattavasti pienempi ja yksinkertaisempi. Keskimääräisen Nitecore-latauspiirin koko on noin 60 x 45 mm ja keskimääräisen Micro USB -latauspiirin koko vain 25 x 19 mm.

On selvää, että erillinen laturi, jossa on kaikki mahdolliset suojaukset, toimii paremmin kuin monikäyttöisen elektronisen laitteen lisäominaisuudeksi lisätty laturi.

Lämmön poistuminen on aina myös tehokkaampaa ulkoisessa laturissa kuin suljetussa modissa, vaikka siinä olisikin hyvät akkujen tuuletusaukot viilennystä varten. Koska akut yleensä lämpenevät ladatessa, kahden tai kolmen akun sijoittaminen vierekkäin usein kosketusetäisyydelle toisistaan suljetussa tilassa ei ole paras mahdollinen tilanne.

Näistä kolmesta syystä – nopeus, tarkkuus ja lämmöntuotto – suosittelemme aina, että suuritehoisten useampiakkuisten laitteiden käyttäjät hankkivat myös ulkoisen akkulaturin mahdollisimman pian. Edullista laitetta etsivät ostajat kiinnostuvat yleensä laitteista joissa on sisäinen lataus, mutta tässäkin on aina asetettava etusijalle akkujen turvallisuus.

Onko kaikki ulkoiset laturit rakennettu samalla tavalla?
Enimmäkseen kyllä, ne kaikki tekevät saman työn. Joissakin on LED-näytöt, jotka osoittavat kunkin erillisen akun latauksen erikseen, ja joissain on mahdollisuus muuttaa latausnopeutta. Toisissa taas on jopa Bluetooth ja ne voidaan liittää älypuhelimen sovellukseen, millä akkujen latausta voidaan valvoa.

Yleensä suosittelemme tunnettuja tuotemerkkejä, kuten Efest ja Nitecore, jotka molemmat tekevät hyviä ulkoisia latureita. Suurin osa näistä latureista tukee 18650-, 26650-, 20700- ja 21700-akkujen lataamista sekä vähemmän käytettyjä kokoja (13500, 16500, 18350, 18500 ja monia muita). Suurin osa näistä lataa myös vakiokokoisia akkuja (AA, AAA, C ja D) ilman ongelmia.